Carme Perella: “Un llibre reunirà les dues obres que va escriure en Bladé sobre Pujols”

Carme Perella Cosconera (Lleida, 1971) és la tècnica de la Fundació Francesc Pujols. Parlem amb ella de les activitats que prepara la fundació per a aquest curs.

-Així que ara toca celebrar el Centenari de les Arts i els Artistes. Què era aquest moviment artístic i quin paper hi jugava Pujols?
-Segons el mateix Pujols descriu (Bladé): La fundació de Les Arts i els Artistes fou fruit de la inspiració del pintor Iu Pascual (1910) que va tenir la idea d’aplegar els pintors i de fer-los entrar en una agrupació independent de les tendències acadèmiques que encara predominaven a Barcelona (de l’academicisme més “pompier”). Pujols en fou secretari, enamorat d’aquell moviment, s’hi va solidaritzar des del primer moment, escrivint articles, donant conferències, fent la propaganda de les noves modalitats pictòriques. Entre altres cal assenyalar Isidre Nonell, Ricard Canals, Xavier Nogués, Feliu Elias, Aragay, etc. Un dels pilars d’aquella agrupació fou el galerista Santiago Segura, propietari de les sales d’exposició El Faianç Català i Les Galeries Laietanes.

-De quina manera se celebrarà aquesta efemèride?
-La Fundació, amb el suport de l’Ajuntament de Martorell, està preparant una exposició commemorativa de cara a l’octubre i un seguit de conferències sobre el tema.

On tindrà lloc aquesta exposició?
-S’ha dit de fer-ho al museu Muxart per les condicions tècniques de la sala, per la proximitat a la Torre de les Hores i pel vincle que hi va haver entre ambdós.

Se n’ha cuidat molt de prop de l’organització un dels patrons, en Joan Isart, oi?
-Sí, Joan Isart va proposar a la Fundació fer aquest programa d’actes i serà el comissari de l’exposició.

Un altre acte previst en breu serà el recital del pianista martorellenc Daniel Ligorio.
-En principi s’engloba dins els actes commemoratius del centenari de les Arts i els Artistes ja que està previst que dins el repertori hi hagi música d’aquesta època. En principi està programat pel dia 15 d’octubre.

La fundació, ara mateix, també està portant a terme la digitalització dels articles de Pujols, oi?
-Sí, s’ha contractat una persona per dur a terme aquesta tasca. Inicialment el fons hemerogràfic estava catalogat, però encara restava pendent la seva digitalització.

L’any que ve farà 50 anys del traspàs del geni de la Torre de les Hores. Com es commemorarà aquest fet luctuós?
-Està previst fer un seguit d’actes per commemorar aquesta data. En principi, entre altres coses, s’ha parlat de la possibilitat de reeditar el Concepte general de la ciència catalana.

Pel que fa als llibres, l’editorial Cossetània està editant les obres completes de Bladé Desumvila, un autor molt vinculat a Pujols.
-Sí, està reeditant l’obra completa d’Artur Bladé Desumvila i ara li toca el torn al volum XI que serà el llibre que reunirà les dues obres que va escriure en Bladé sobre Pujols: Geografia espiritual de Catalunya i Francesc Pujols per ell mateix. Si no hi ha res de nou la publicació ha de sortir a finals d’any. Per tant durant el 2012 es faria la pertinent presentació a l’Ateneu Barcelonès i a la Torre de les Hores.

Una novetat de la fundació és que ara tindrà botiga en línia. Com funciona i què s’hi podrà adquirir?
-En principi estarà activa a partir del dia 5 de setembre i tothom que hi estigui interessat podrà comprar-hi les darreres reedicions de les obres de Pujols.

Quant a gonzalezcastro

Andreu González Castro ha publicat quatre llibres de poesia en castellà (Retablo de Nueva York, Obra Nueva precedido de Currículum vítae i Maniobras diversivas) i un altre en català (Epigrames del Mas d'en Gall). També ha publicat el llibre de contes Safata d'entrada i ha coordinat en col·laboració amb Iván Sánchez Moreno La palabra justa. Homenaje a José Carol. Juntament amb Armando Luigi Castañeda ha escrit 100 motius per ser del Barça (i no ser del Madrid), publicat a Cossetània. Ja en solitari, és autor de 100 moments estel·lars del Barça (Cossetània, 2011). El seu debut novel·lístic ha sigut Bon cop de falç! (Columna, 2011), una obra escrita en col·laboració amb Ramon Gasch. El llibre va rebre el premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2011. Publica de manera regular a la revista de cultura i pensament El Ciervo i al setmanari L'Informador de Martorell.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cultura, Entrevistes, Francesc Pujols, Literatura i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.